czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocna baba

Jutro piątek, więc pewnie większość pań będzie piekła świąteczne ciasta. Ja również.
I z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić cudownym przepisem na drożdżową babę. Bez niej nie wyobrażam sobie świąt.

Składniki:
2 szklanki mąki (35 dag)
1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
4 jajka
10 dag rodzynek
5 łyżek cukru (10 dag)
4 łyżki mleka
3 dag drożdży
otarta skórka z 1/2 cytryny i 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i podgrzane mleko, zamieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. Do rozczynu przełożyć resztę cukru, jajka, skórkę z cytrusów i sól, zagnieść ciasto, a następnie odstawić do wyrośnięcia, aż dwukrotnie powiększy swoją objętość. Po wyrośnięciu zagnieść ponownie, dodając do ciasta po łyżce tłuszczu i rodzynek.
3. Foremkę z kominkiem nasmarować masłem, wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
4. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec kolejne 35 minut. Po przestudzeniu zdjąć formę, odstawić babkę by całkowicie ostygła.
5. Babkę można udekorować polewą czekoladową lub lukrem i posypać wedle uznania siekanymi orzeszkami pistacjowymi lub migdałami.

SMACZNEGO

JoC

3 komentarze:

  1. Moja baba już upieczona :) Inna, ale Twój przepis też wygląda smaczniusio :)
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się Twoja wiosenna kompozycja. uwielbiam takie kolory;)a przepis zachęcający do wypróbowania;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam baby, ciasto pachnące dzieciństwem

    OdpowiedzUsuń